2017-12-17

Kam kokią košę reikėtų valgyti

Košių renesansas – taip mitybos specialistai ir kulinarai įvardija šiuo metu pastebimą tendenciją valgyti daugiau ir įvairių košių. Ne veltui košės atrandamos iš naujo – juk jose yra daug skaidulų, vitaminų, mineralinių medžiagų, jos lengvai virškinamos.

Dažniausiai košės valgomos pusryčiams, bet mėgstamos ir vakarienei. Tiesa, pusryčiams gal ir nesinori sunkios žirnių košės, o vakarienei – avižinių dribsnių. Bet tinkamai parinkta ir skaniai išvirta košė yra ir skani, ir sveika.

Sužinokite, kuo kuri košė naudinga. Jų reitingą sudarė tikri košių žinovai – „Tak prosto!“

Grikių košė

Grikių kruopose yra daug vitaminų, skaidulų, folio ir kitų organinių rūgščių. Ši košė itin naudinga kenčiantiems dėl širdies ligų, mat padeda sumažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Avižinių dribsnių košė

Tai puikus skaidulų, vitaminų, mikroelementų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis. Ji naudinga tiems, kuriuos vargina virškinimo sutrikimai. Be to, pastebėta, kad ji padeda įveikti depresiją ir liūdnas mintis.

Tačiau nepiktnaudžiaukite – nevalgykite jos kiekvieną rytą. Šioje košėje yra medžiagų, kurios trukdo organizmui pasisavinti kalcį ir kitas naudingas medžiagas.

Perlinių kruopų košė

Ji labai naudinga sportuojantiems, nes suteikia sprogstamosios energijos ir ištvermės. Be to, teigiama, kad ji padeda išvengti peršalimo ligų ir tinka jomis susirgus.

Taip pat perlinių kruopų košė stabdo riebalų kaupimąsi organizme ir jį valo nuo toksinų. Žirnių košė Taip pat gausybės vitaminų ir mineralų šaltinis. Ji padeda pašalinti nuovargį, blogą nuotaiką ir apsaugoti širdį.

Kukurūzų košė

Naudinga virškinamajam traktui, be to, suteikia daug energijos. Teigiama, kad ji stabdo senėjimo procesus.

Ryžių košė

Tai tikras išsigelbėjimas tiems, kurie nemėgsta baltymų. Joje daug krakmolo ir sudėtinių angliavandenių, kurie suteikia daug energijos.

Kvietinių kruopų košė

Turi įtakos medžiagų apykaitai organizme. Joje daug vitamino D, ne tik stiprinančio nagus ir plaukus, bet ir turinčio poveikio imuninei sistemai. Kvietinių kruopų košėje labai daug kalio, aminorūgščių, įvairių vitaminų ir kitų vertingų medžiagų.

Todėl ši košė – nepamainoma tiems, kurie nori saugoti savo širdį.

Manų košė

Joje nėra labai daug vitaminų ar mineralinių medžiagų, todėl šia koše nereikėtų piktnaudžiauti. Ji naudinga tiems, kurie skundžiasi virškinamojo trakto veikla.

 

 

TAIP PAT SKAITYKITE:

Naudinga

Menas & Kultūra

Menai | Filmai | Užsienyje

Dievas & Visata

Gyvūnai | Gamta | Visata | Žmogus

Sodininkystė

Pavyzdžiai | Patarimai

Maistas

Receptai  | Šalys virtuvėje

Orai Vilniuje

Orai Klaipėdoje

Rekomenduojame